mjesto slobodnog duha

eng1 fbbutton1 twtbutton1

maja_ninkovicVlasti u Bosni i Hercegovini poručuju da neće tolerisati ekstremizam i tvrde da čine sve što je u njihovoj moći da se obračunaju sa vehabijama i njihovim terorističkim aktivnostima. Na terenu je sasvim drugačije. Nekada su se okupljali po kućama u malim mjestima tajno, a danas su se preselili u gradove gdje javno propagiraju svoje ekstremne ideje.

Piše: Maja Ninković

Vjerski fanatizam i ekstremizam predstavljaju jedan od najvećih bezbjednosnih izazova modernog doba. Jedan od takvih pokreta je i vehabizam. Vehabizam je konzervativni pokret u islamu, koji je u 18. vijeku, utemeljio Muhameda bin Abdul Vehab u Saudiskoj Arabiji .

Kada je u pitanju vehabizam važno je napomenuti da se na udaru ovog ekstremnog pokreta ne nalazi samo hrišćanska civilizacija, već i umjereni islam, kao i zemlje sekularnog režima u mnogim muslimanskim zemljama.

Svojim radikalnim, ekstremnim stavovima, idejama, a zatim izopačenim tumačenjem islama, zloupotrebom religije ovaj pokret predstavlja ozbiljan udar na tradicionalni islam na Balkanu i šire.

Ovaj ekstremni pokret je svakim danom je sve veći i ugrožava regionalnu kao i medjunarodnu sigurnost. Na području Zapadnog Balkana prisutan je veliki broj islamskih ekstremista.

Najjači centri i uporište vehabija su BiH i Kosovo,a potom Crna Gora, Makedonija, Srbija. Tokom ratnih sukoba u BiH (92-95) prustigao je veliki broj islamskih ekstremista mudžahedina (Saudijska Arabija, Iran, Pakistan..),mnogi od njih posjeduju državljanstvo Bosne i Hercegovine. Medjunarodna zajednica, EU kao i svjetski eksperti za terorizam godinama upozoravaju na opasnost i širenje ovoga ekstremnog pokreta i njihovih terorističkih aktivnosti, upozorene su posebno vlasti u Bosni i Hercegovini.

Napadom na ambasadu SAD u Sarajevu, koji je izveden 28.10.2011. od strane vehabije Mevlida Jašarevića, u kome na sreću nije bilo žrtava i veće materijalne štete, svjetska javnost, je po ko zna koji put pokrenula pitanje vehabizma i terorizma na Balkanu, sa posebnim osvrtom na BiH, te da se hitno mora raditi na suzbijanju svih ekstremnih pokreta, kao i njihovog terorističkog djelovanja. Vlasti u BiH našle su se na testu koliko su zaista spremne da se obračunaju sa teroristima i vehabijama. Vehabizam je ideološka osnova terorizma, zato ovaj pokret nikako ne smije biti tretiran kao neka bezazlena sekta, što se vrlo često dogadja.

Pojedini političari u BiH idu toliko daleko da se oglušuju, pa čak i negiraju postojanje ekstremista, te krivicu prebacuju na medije i političke protivnike kako svjesno vrše hajku. Koliko je zapravo moć vehabija u porastu govori činjenica da je u hotelu u centru Tuzle održana tribina pod nazivom „ Savršenstvo šerijata-pogubnost demokratije", uprkos činjenici da ovaj skup predstavlja antiustavno djelovanje na kome se bazira bosansko-hercegovačko društvo skup je održan.

vehabije

Kako bi se što više približili urbanim sredinama vehabije koriste siromaštvo gradjana od kojih iznajmljuju kuće i stanove. Svjesni činjenice da svom komšiluku izdavajući kuće i stanove vehabistima, ulivaju strah i prave problem, ipak su nemoćni, jer bivaju često ucjenjivani od strane istih, prem da ima i onih koji prime novac, ništa ne pitaju i reakcija okoline ih ne zanima. U jednom sarajevskom naselju vehabije se masovno naseljavaju, no ipak niko se ne usudjuje da ih prijavi policiji. Na pitanje zašto je to tako mještanka ovoga naselja odgovara: " Ljudi se jednostavno plaše".

Da li je budućnost Bosne i Hercegovine ili bilo koje druge zemlje Zapadnog Balkana da bude sigurna kuća za teroriste i ekstremiste? Vehabije imaju novac, finansijska pomoć najviše dolazi iz Saudijske Arabije. Vehabije vrbuju ljude labilnog karaktera, neuke,a najviše one iz siromašnih porodica kojima potom nude novac da pristume njihovom pokretu i slede njihove ideje, ženama da se pokriju i sl. Javna je tajna da muslimani koji su se držali umjerenog islama, pristupaju ovom ekstremnom pokretu iz dva motiva: novac ili vjerski f, ekstremizam.

339870

Džamija „ Kralj Fahd" u Sarajevu, koja je podignuta sredstvima iz Saudiske Arabije je jedno od glavnih mjesta gdje se javno promoviše vehabizam. Masovna finansijska, vjerska podrška iz Saudiske Arabije dovela je vehavizam na prostore Balkana.Učitelji vehabizma svoja znanja su stekli u islamskim centrima gdje su imali svoje punktove.Jedan od takvih bio je i Jusuf Barčić, vehabiski vodja iz Kalesije kod Tuzle, poznat je bio po sukobima sa lokalnim imamima, posebno zbog nepoštovanja saobraćajnih signala, te je stoga redovno prolazio kroz crveno svjetlo. Prolazak kroz crveno pravdao je time da islam ne poznaje semafore.

Za vehabije sudovi, ugovori, nemaju nikakav značaj, jer ih ne priznaju. Takodje po njima muslimanima nisu dozvoljeni izlasci na izbore, jer za njih osim šerijata nema drugog zakona. Vehabije djeluju kroz razne „ humanitarne" organizacije sa ciljem pridobijanja što većeg broja „vjernika". Koriste Internet maksimalno za širenje svojih ideja, što većeg pridobijanja sljedbenika, ali postoji još jedna opasnost o kojoj javnost malo zna, a to je vrbovanje mladih neukih, socijalno ugroženih muslimanki. Mlade muslimanke su na meti vehabija, a da pri tome o tome ništa ne znaju. Mnogi od nijh se ne predstavljaju kao pripadnici ovog ekstremnog pokreta kako bi što lakše došli do žrtve. Mnoge djevojke, kao i njihove porodice prošle su pravi košmar i pakao.

rep-vehabije

Obećani život iz bajke imala je N.R. 21. iz Sarajeva, koja se sedam mjeseci preko društvene mreže, dopisivala se sa mladićem rodom iz Tunisa sa prebivalištem u BiH.

„ Tokom dopisivanja oboje smo uvidjeli da smo srodne duše i da je vrijeme da se konačno upoznamo, što smo i učinili. Izlazili smo 10-ak dana. Bili smo opčinjeni jedno drugim, rekao mi je da se bavim poduzetničkim poslom i da želi da investira u BiH. Zaprosio me vjenčali smo se po šerijatskom zakonu, a potom otišli u Tunis, gdje počinje početak moga pakla" priča N.R.

„ Kada smo stigli poslije tri dana, otišao je u Libiju, ostala sam sama u kući sa njegovim roditeljima i bratom, slabo smo komunicirali, jer oni slabo govore engleski, a ja francuski. Oni su bili ljubazni prema meni. Medjutim, odmah sam shvatila da nešto nije uredu. Vratio se poslije mjesec dana, kada sam ga pitala šta je radio za to vrijeme, on me brutalno pretukao i rekao da nije moje da znam. Mjesecima me držao zatočenu, oduzeo pasoš, maltretirao i još puno toga".

Ova nesretna žena imala je sreću da je njegova porodica bila uistinu dobra prema njoj, ona je iskoristila boravak njenog muža u Alžiru, a zatim pronašla pasoš u njegovoj radnoj sobi i zamolila njegovu porodicu da joj pomogne, što su i učinili. „ Ti si dobro dijete nemaš sa njim šta da tražiš, mi smo se njega odrekli, jer je krenuo rdjavim putem, kupićemo ti avionsku kartu i vrati se svojoj kući".

Ona, je to odmah učinila, a nakon povratka u BiH je saznala da se ne radi ni okakvom poduzetniku, kako se predstavljao, već o pripadniku vehabijskog pokreta, čovjeku koj je povezan sa teroristima, koji već ima jedan brak sa državljankom BiH, sa kojom ima troje djece.

Nijemo posmatranje prisustva ekstremnih grupa i pokreta, izostanak kazne, može ozbiljno da ugrozi sigurnost ne samo Zapadnog Balkana, već i ostatka Evrope. Ostaje nam da se nadamo da će države odlučnije i oštrije obračunati sa ekstremistima,kako ovaj region ne bi postao leglo terorista, ekstremista i kriminala.

Photo:Google

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Refreširaj

kevric1

Nogopamet
Piše: Raul
Kevrić

Foto

Prijatelji sajta

 

 

cgtvit2  

 

ga-banner-160x80yihr-160x80 wwyc-color rekom baner 160x85 fellowship-2010---taboo sr btj-light-sr-300x100ae66 oilogo2 unicef.jpgcrckarijelogoctrlx.info-bannerbitno160x85cgfudbal222160x85160x80rajainewscrocropped-cf-headline3

 

 

 

 

 

stavtramontana
Balada o
Geleru V dio
Piše: Domagoj
Tramontana

 

Karikatura