mjesto slobodnog duha

eng1 fbbutton1 twtbutton1

LunjoDok se po Srbiji ponovo, kao ne tako davno, pronose kosti "obožavanog" mrtvaca, u ovom slučaju nekadašnjeg kralja Karađorđevića, a u Velikoj Britaniji ispod parkinga pronalaze višestoljetne kosti davno nestalog kralja Richarda, Bosna "ima šansu" da u formi "svog kralja" dobije nešto više od kostiju.

Izvjesni Mensur Omerbašić, živ čovjek od krvi, mesa i kostiju, za sada još uvijek pomalo zagonetan, proglasio je sebe novim kraljem Bosne, šta god to značilo. Dok ne preuzme tu funkciju i uspostavi monarhiju, nudi nam neke zanimljive analize aktuelnih i nekadašnjih zbivanja u BiH, koje se kreću od teorija zavjere do činjenica zavjere.

"Jedino je moguće da dobijete autorizovani pisani intervju koji biste objavili u integralnoj formi tj. bez uredničkih intervencija, dodavanja naslova, komentara, itd." – Glase riječi Mensura Omerbašića, nesuđenog "kralja Bosne, Hrvatske i Srbije", ćime nam je naglasio da ne može svako razgovarati s njim.

Da li je to zbog kraljevskog protokola, nije poznato, ali Omerbašić i bez toga želi da svima poruči neke stvari. Zato upućuje na svoju neobičnu te zanimljivu dokumentovanu publikaciju pod naslovom "Bosna u Britanskoj geostrategiji." Tamo se, smatra Omerbašić, nalaze odgovori na većinu pitanja u vezi sa stanjem u današnjoj BiH, kao i u vezi sa njegovom željom da BiH postane monarhija, sa njim kao kraljem na čelu.

Nije on prvi put u domaćoj javnosti. Povremeno se tako oglasi preko nekih novina, ali samo malko, pa se onda povuče. Valjda je zato nepoznat njegov lik i mjesto odakle šalje takve poruke. Mada ne govori o razlozima svoje tajanstvenosti, Omerbašić i dalje rado govori o tome zašto ili kako baš on polaže pravo na kraljevski tron Bosne, te usput Hrvatske i Srbije.

"Loza Omerbašića predstavlja direktne potomke prvog bosanskog vladara, Vicekralja Borila Boriča -Navodni_grb_iz_Omerbaieve_lozezajedničkog pretka svim vladarima Bosne. Omerbašići su pleme posavskih velmoža Berislavića Grabarskih, nastalo islamizacijom potomaka prijestolonasljednika Bosne, Srbije i Hrvatske, Princa-pretenda Stjepana Berislavića. On će postati nasljednik gašenjem dinastije Kotromanića čiji je osnivač Prijezda I bio Berislavić Grabarski. Stjepanovo smaknuće naredio je sultanov unuk gazi-Husref beg kad mu Stjepan 1535. odbi ultimatum da abdicira. Sultan kao upravu u Bosni postavi stotinjak sefardskih familija koje je uvezao da budu "elita za novac," to jest lažne vođe muslimana, "begovi."

Ušančene u sarajevske mahale, ove familije i danas provode geostrategiju Engleske Kraljevske Porodice za Balkan. I to je uzrok sve tragedije Bosne tokom zadnjeg milenija" – Kaže Omerbašić, dotičući se i teorija zavjere, u kojima za vodećeg vanjskog neprijatelja BiH kao države, smatra Veliku Britaniju. Prije nego što ga bilo ko prozove zbog potenciranja konspiracije, on unaprijed poručuje: "Jedina izvjesna teorija zavjere je ona po kojoj su ama baš sve zavjere teorije!"

"Dobar, loš, zao"

Za Omerbašića se jedino zna da je po struci teoretski geofizičar, te da je navodno nekad radio kao profesor na Prirodno-Matematičkom fakultetu u Sarajvu, ali da nema potvrde o tome.

Uglavnom, on tvrdi da će (valjda nekako) ukinuti funkciju Visokog Predstavnika u BiH, te reformisati cijelu državu. Tako na primjer poručuje: Zakonom se nalaže Parlamentarnoj skupštini da započne rojalistički postupak restauracije Kraljevine.

Istovremeno se nalaže Ustavnom sudu da naredi upis sve tzv. "društvene", tzv. "državne" i tzv. "vojne" imovine na ime Njegovog Kraljevskog Veličanstva, pošto je to većinom i suštinski uzurpirano kraljevsko zemljište. Sve odluke svih komisija o toj imovini kao i granici poništene su. Ustavni sud mora naložiti nižim organima da poduzmu mjere u cilju povrata kraljevskog nakita: statusnih kruna, žezla, prstenja, ogrlica i drugo, a koje je 1871. bespravno otuđio biskup Rimokatoličke crkve Josip Strossmayer te iste potom sakrio u Hrvatskoj i drugim zemljama gdje ih se danas lažno predstavlja kao "dio hrvatskog kulturnog nasljeđa."

Kako se najviše poziva na predosmanski period, to jest onda kada je Bosna zadnji put bila kraljevina, očekivalo se da će podržati bogumilsko nasljeđe, koje mnogi koji se furaju na bosansko srednjovjekovlje podržavaju. U Mensurovom slučaju, to je sasvim suprotno.

Omerbašić za Bogumile smatra da su bili neka vrsta sotonističke sekte, jer su u svojoj doktrini vjerovali u dualizam, jednakost između sotone i boga, to jest zla i dobra Kaže čak da je današnja narodna uzrečica, kad se za nešto kaže – "do zla boga," potekla iz bogumilske tradicije. I dalje potencira objašnjenje kako Velika Britanija preko Srbije, Turske i djelimično Hrvatske, sistematski slabi bosansku državu po svim osnovama.

Dalje nam dopunjuje: "Dva geostrateška dominiona koji oblikuju sudbinu Bosne zadnji milenij jesu Rim i London. U borbi za prevlast nad kontinentalnom Evropom i svijetom, prvi bazira svoju strategiju na činjenju dobra a drugi zla. Zahvaljujući geografskoj blizini Rimu te svojoj središnjoj geopoziciji, Bosna stradava najviše."

Od konkretnih imena uticajnih osoba, i živućih i preminulih, koje su na različite načine navodno učestvovale ili još uvijek sudjeluju u razgradnji Bosne, Omerbašić proziva sljedeće: "Glavni akteri trenutne etape engleske geostrategije za Bosnu: Henry Kissinger, Mustafa Cerić, Kraljica Elizabeta II, Alija Izetbegović, lord John Wakeham-direktor "Enrona" i čuvar kraljevskog pečata, državni geostrateg Britanije koji na vlast dovodi psihički labilne: Slobodana Miloševića u Srbiji, Franju Tuđmana u Hrvatskoj te Aliju Izetbegovića u Bosni, čije je puštanje s robije i naredio. Wakeham se 1992 vraća na istu funkciju da bi nadzirao vanjsku politiku Britanije kod agresije na Bosnu. Posao oko Bosne dovršava prapraunuk lorda Salisburyja, kao čuvar kraljevskog pečata od 1994 do 1997 godine."

Srbija oko Sarajeva

Govoreći o gubitku bosanske samostalnosti nakon osmanske okupacije u 15-om stoljeću, Omerbašić nudi malo svoje tumačenje ovog dijela domaćeg historijata. Prema službenim predajama, srednjovjekovna kraljevska utvrda Bobovac, nedaleko od Kaknja, zauzeta je od strane Osmanlija nakon višesedmične opsade, uz nejasne insinuacije o izdaji unutar Bobovca.

U Omerbašićevoj verziji ne samo da se izdaja ne insinuira nego konkretno potvrđuje, pa kaže: "Vrijedi pomenuti da je brzi pohod Sultanu Mehmedu osvajaču omogućio niko drugi do vrhovni Bogumil Bosne, Radič, koji je obavljao funkciju gradonačelnika Bobovca, samog srca Kraljevine i najutvrđenijeg grada sa neprobojnim položajem i bedemima, najjačom vojskom u cijeloj Bosni, zalihama hrane i oružja za dvije godine, te državnom riznicom od preko million zlatnika. Na prvi znak Mehmedovog napredovanja Radič potpuno nelogično naređuje – predaju Bobovca.

Jedan_od_nedefinisanih_kraljevskih_grbovaTako je satanistička sekta Bogumila odigrala ključnu ulogu veleizdaje u padu Bosne pod otomansku krvavu čizmu, jer da se Bobovac držao koliko je bilo očekivano prema planovima odbrane koje su utanačili kralj i papa, evropska vojska koja se okupila u Italiji bi stigla na vrijeme i odbacila Mehmeda zauvijek preko Drine. Tako je uloga Bogumila u Bosni od početka do kraja bila defetistička i petokolonaška."

Vraćanjem monarhije u BiH, kao jedine garancije povratka stvarnog suvereniteta Bosne, sa njegovom kraljevskom porodicom Omerbašić, Mensur vidi pored ostalog u naknadi štete za BiH, nastale prethodnim okupacijama.

"S povratkom suvereniteta, Bosni bi se vratilo i prirodno pravo za naknadu šteta nastalih kolonijalizmom, to jest ratnih i okupacionih reparacija. Na primjer, prema izvještaju engleskih špijuna, Austrija koja je Bosnom gospodarila od 1878 do 1918 godine, je od sirove drvne građe u današnjem novcu inkasirala čitavih 1100 milijardi KM! Toliko po pravu na okupacione reparacije Beč danas duguje Sarajevu samo za drvnu građu. To sve ne računajući ratne godine ni prvih pet godina okupacije dok nisu proveli geodestski premjer i uspostavili Zemljišnu Knjigu."- Precizirao je.

Podsjećaći nas na neke jednostavne svakodnevne birokratske činjenice, na primjer u Sarajevu, Omerbašić nam nudi tumačenje jedne lokalne administrativne zavjere – "Da je Engleska Bosni namijenila sudbinu Kurdistana, koji je također nakratko imao međunarodni status, vidi se i iz činjenice da Sarajevo nije nikada izvedeno iz poštanskog sistema Srbije, pa i danas nosi poštanski broj 71000; nije slučajno što je srbijansko tužilaštvo u zahtjevu za ekstradiciju Ejupa Ganića navelo da je Sarajevo u Srbiji, a engleski sud takav zahtjev prihvatio u razmatranje."

Što se tiče Srbije kao regionalnog pijuna interesa Velike Britanije, to baš i nije neka novost.

O tome se odavno govori ili piše. I u samoj Srbiji se povremeno o tome javno piše ili priča. Mladi beogradski intelektualac Damjan Pavlica je svojim tekstovima skrenuo pažnju na državnu srbijansku zastavu i britansku vezu. Kruna sa krstićem na vrhu, nasađena na dvoglavog orla srbijanske trobojke, zapravo je kraljevska kruna sa britanskog grba, nije izvorno srpska.

Ipak, iako one Omerbašićeve teorije koje se naslanjaju na međunarodne zavjere, imaju bar nekog smisla, manje-više, i dalje ostaju nejasne domaće, interne bosanske zavjere koje spominje. Još je više nejasno je kako to namjerava sebe "krunisati za kralja bosanskoga," ili kako spasiti Bosnu od novog kolonijalizma, ili možda od nestanka.

1-pravilno 1-nepravilno

Mensur Omerbašić, kao i mnogi drugi, kaže da se narodu u BiH nameće neprirodna podjela na takozvana tri etmo-konstitutivna naroda, i da se obično stanovništvo namjerno zbunjuje terminologijom te vrste, brkanjem etničkog, religijskog, državnog, nacionalnog, lokalnog. Tvrdi da to traje još od Austrougarskog perioda, ali da kulminira danas, od Daytonskog ugovora. Zato nam je poredao pojmove, te ovako pojašnjava pravilnosti u bosanskom identitetu i državnosti:

Nepravilni i nametnuti nazivi:

1 Bosna i Hercegovina
2 Bosanac i Hercegovac
3 Federalna Televizija
4 Republički zavod
5 konstitutivni narodi
6 Bošnjački narod/nacija Bošnjaka
7 Srpski narod/nacija bosanskih Srba
8 Hrvatski narod/nacija bosanskih Hrvata

Pravilni i autohtoni nazivi:

1 Bosna
2 Bosanac
3 entitetska televizija
4 entitetski zavod
5 etničke grupe Bosne
6 etnička grupa Bosanaca-muslimana
7 etnička grupa Bosanaca-pravoslavaca
8 etnička grupa Bosanaca-katolika

 

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Refreširaj

kevric1

Nogopamet
Piše: Raul
Kevrić

Foto

Prijatelji sajta

 

 

cgtvit2  

 

ga-banner-160x80yihr-160x80 wwyc-color rekom baner 160x85 fellowship-2010---taboo sr btj-light-sr-300x100ae66 oilogo2 unicef.jpgcrckarijelogoctrlx.info-bannerbitno160x85cgfudbal222160x85160x80rajainewscrocropped-cf-headline3

 

 

 

 

 

stavtramontana
Balada o
Geleru V dio
Piše: Domagoj
Tramontana

 

Karikatura