mjesto slobodnog duha

eng1 fbbutton1 twtbutton1

berliFrancuska istorijska drama Benoa Žakoa za početak, na koju stižu Andželina Džoli i Bred Pit. –Dragojevićeva „Parada" i dokumentarac o Marini Abramović u Panorami

Svetskom premijerom francuske istorijske drame „Zbogom kraljice" Benoa Žakoa, večeras svečano počinje 62. Berlinski festival. Reč je o adaptaciji istoimenog romana književnice Šantal Tomas, koji govori o prvim danima francuske revolucije, viđene očima dvorskih sluga kralja Luja XVI u Versaju.

U ulozi kraljice Marije Antoanete je nemačka glumica i svetska filmska zvezda Dajana Kruger, dok Lea Sejdu glumi jednu od dvorskih dama.

Do 19. februara biće prikazano više od 250 filmova, a od 23 u glavnom programu, njih 18 se takmiči za prestižnu nagradu „Zlatni medved", o čemu ove godine odlučuje žiri sa britanskim rediteljem Majkom Lijem na čelu. U trku za nagrade uvršteni su, između ostalih, i filmovi kineskog reditelja Žang Jimoa, filipinske rediteljske zvezde Brilijantea Mendoze, italijanskih magova braće Tavijani, Toma Henksa, Stivena Daldrija, Bilija Boba Tortona, Kristijana Pecolda, Hansa-Kristijana Šmida, grčkog reditelja Spirosa Statulopulosa...

Srpski film „Parada" Srđana Dragojevića biće prikazan u uglednom programu „Panorama", dok se filmski debi Andželine Džoli „U zemlji krvi i meda" prikazuje već prvih festivalskih dana u programu „Novi autori".

Dolaskom Džolijeve u pratnji Breda Pita u Berlin, Diter Koslik je obezbedio holivudske zvezde već i za samo svečano otvaranje i crveni tepih ispred „Berlinale palasta". Njime će, na radost armije obožavalaca, 14. februara prošetati i slavna američka glumica, legendarna Meril Strip, kojoj će biti uručena nagrada za životno delo i u njenu čast biti prikazano nekoliko filmova iz njenog bogatog glumačkog opusa. Sama ceremonija uručenja nagrada uslediće odmah po prikazivanju filma „Čelična ledi", sa kojim ova dvostruka dobitnica Oskara juriša i na treću statuu od zlata, a u kojem tumači lik bivše britanske premijerke Margaret Tačer. Posle nedavne premijere u Buenos Ajresu, argentinski filmski kritičari mlako su reagovali na ovaj film, podsećajući da je Argentina sa Britanijom ratovala pre 30 godina za Foklandska ostrva.

I „Čelična ledi" i „U zemlji krvi i meda", kao i serijal dugometražnih dokumentaraca koji će biti prikazani u Berlinu, samo su neki od filmova sa političkim konotacijama.

„Na festivalu će i ove godine biti mnogo filmova o promenama koje se dešavaju u svetu", izjavio je direktor Berlinala Diter Koslik, skrećući pažnju publici da učestvuje u radionicama o arapskom svetu posle prošlogodišnjih revolucija.

U bogatoj i šarenolikoj berlinskoj filmskoj sezoni 2012. naći će se mesta i za dugometražni dokumentarni film „ Umetnica je prisutna" o Marini Abramović, koji je režirao Metju Akers.

Dubravka Lakić, "Politika"

 

Komentari   

#1 miladin 25-04-2011 06:16
Ja bih malo jos u istoiju da se vratimo na gazda jezdu i dafinu i one redove i kada je jedan od sadasnjih glavara prve banke nosio plakat vratite pare i kada su Jezdu odlikovali na Svetom Stefanu

Dodaj komentar

Sigurnosni kod
Refreširaj

kevric1

Nogopamet
Piše: Raul
Kevrić

Foto

Prijatelji sajta

 

 

cgtvit2  

 

ga-banner-160x80yihr-160x80 wwyc-color rekom baner 160x85 fellowship-2010---taboo sr btj-light-sr-300x100ae66 oilogo2 unicef.jpgcrckarijelogoctrlx.info-bannerbitno160x85cgfudbal222160x85160x80rajainewscrocropped-cf-headline3

 

 

 

 

 

stavtramontana
Balada o
Geleru V dio
Piše: Domagoj
Tramontana

 

Karikatura